Project

General

Profile

Bug #24871

Kerbals appear to have their helmets off on atmosphereless bodies

Added by theaziz about 1 year ago. Updated about 1 year ago.

Status:
Ready to Test
Severity:
Low
Assignee:
-
Category:
Gameplay
Target version:
Start date:
02/16/2020
% Done:

80%

Version:
Platform:
Windows
Expansion:
Breaking Ground, Core Game, Making History
Language:
English (US)
Mod Related:
No
Votes:
Arrow u r green
Arrow d r red

Description

What happened is I went with my Kerbal on EVA on Minmus, no problems there, I put him in external seat and it was fine.
Then I switched to other ship far away from the site (out of physics range) and when I got back, the Kerbal died with the message "Bob Kerman died without a helmet, there is no atmosphere" (attached screenshot). Then I reloaded the save, went to the rover through the tracking station, same result.
Attached the savefile from what I think is the moment when the problem was still happening - there seems to be a line suggesting that he indeed has no helmet:

starts with line 50326

name = KerbalEVA
isEnabled = True
JetpackDeployed = True
lampOn = False
isHelmetEnabled = False
isNeckRingEnabled = False

lastBoundStep = 1.20833337
_flags = 1
useGlobalPhysicMaterial = True
stagingEnabled = True
state = Seated (Command)

Some other people report the issue as well.

How to trigger: just choose "Scirow 1" in the tracking station

Possible steps to reproduce:
-go on EVA on Kerbin, take the helmet off
-recover, send it to any atmosphereless body, go on EVA
-go to space center, then switch back to him

Workaround:
manually change the lines regarding helmets of problematic Kerbals.

My mod list:
ToolbarControl
AntennaHelper
ForScience
Mechjeb
PreciseNode
Trajectories
Transfer Window Planner
All up to date

Seems to appear even without those mods

quicksave #15.sfs (1.22 MB) quicksave #15.sfs savefile from when the issue happened theaziz, 02/16/2020 07:12 PM
screenshot213.png (2.75 MB) screenshot213.png theaziz, 02/16/2020 07:13 PM
screenshot604.png (2.52 MB) screenshot604.png just_jim, 02/16/2020 08:41 PM
51414
51420

History

#1 Updated by theaziz about 1 year ago

  • Description updated (diff)

#2 Updated by just_jim about 1 year ago

  • Status changed from New to Confirmed
  • % Done changed from 0 to 10

#5 Updated by just_jim about 1 year ago

  • Assignee set to just_jim

#6 Updated by victorr about 1 year ago

  • Status changed from Confirmed to Ready to Test
  • Assignee deleted (just_jim)
  • Target version set to 1.9.1
  • % Done changed from 10 to 80

We've made some changes in the latest build and would like some input on this issue please. Thanks.

#7 Updated by theaziz about 1 year ago

My test confirms the fix. Even Kerbals that were put in the seat in previous version don't pop when the save and their ship is opened in 1.9.1

Also available in: Atom PDF